Kolárovo – Slowaakse Donauvlakte

De kleine Donauvlakte.

Het stadje Kolárovo ligt in het Podunajská Nizina (Donau laagland) aan de samenvloeiing van de rivieren Váh en de kleine Donau. Het westelijke deel van deze vlakte ligt op het rivier eiland Žitný ostrov, het middengedeelte op drassige vlakte van de Kleine Donau (Donau vertakking), Váh en Váh Donau, het oostelijk deel met veel oude beschoeingen en binnenvaart taluds bij de vlakte van de Váh en Nitra rivieren. De stad bestaat uit 6 buurten: centrum, Částa, Kralka, Veľký Ostrov (waar u uw vakantieboerderij kunt reserveren | zie ook regiokaart hieronder), Örtény en Pačérok.

Er leven hier ongeveer 11.000 inwoners tussen de dammen op de Kleine Donau, van wie 82,6% zijn van Hongaarse afkomst, 16% van de Slowaakse etniciteit, en de rest 1,4% van andere etniciteiten.

Fauna en flora.

In de Slowaakse Donauvlakte zijn herten de grootste in het wild voorkomende dieren. Het kan zomaar zijn dat u tegen het vallen van de avond een roedel herten ziet langskomen, terwijl u op uw terras aan het nágenieten bent van een dagje dingen doen.

Verder in aflopend formaat zijn voorkomende viervoeters: wilde zwijnen, vossen, konijnen en het kleinere spul.

Vogels komen er in een overvloed van  soorten en maten voor, vooral  veel waterlievende vogels. (Link naar foto-gallerie Donau Fauna).

Ook planten en bloemen zijn er in overvloed en genoeg om de liefhebber een tijdje bezig te houden (Link naar foto-gallerie Donau Flora).

Klimaat in de regio.

Kolárovo ligt < 93 auto kilometers vanaf Bratislava, de Slowaakse hoofstad, zuidwaarts. De Bratislava klimaat tabel is dus relevant.

Klimaat Bratislava

Mei, Juni, Juli, Augustus zijn betrouwbare mooiweer maanden en de September bijdrage is doorgaans behoorlijk goed.

In Kolárovo stad.

Sleutelwoorden voor Kolárova zijn: gemoedelijk, traditie, folklore, lekker eten en drinken en veel muziek.

U kunt er dineren met variatie en unieke ambiance en… voor prijzen die wij in Nederland ca. 70 jaar terug betaalden bij restaurant bezoek. Alleen dat al is een goede reden om vakantie in Kolárovo te beleven.

Hier een impressie van de stadsfeer:

Interessante belevenissen en dagtochten.


De afstand vanaf uw vakantieverblijf in de vrije natuur naar Kolárova bedraagt 12km. Dit leuke stadje biedt volop (voor onze begrippen) zéér voordelige uitgaansmogelijkheden, leuke winkeltjes en culturele bezienswaardigheden. Het is ook het kruispunt naar alle andere plaatsen in de omgeving, zoals:

  • Komoča, met strand aan de rivier, op 6,5km.
  • Komárno, mooie oude stad aan de Donau, op 20km.
  • Velký Meder met medicinaalbaden, op 27km.
  • Štúrovo, oude stad aan de Donau tegenover Esztergom (Basiliek), Hongarije, op 80km
  • Bratislava, hoofdstad van Slowakije, op 90km.
  • Budapest, de prachtige Hogaarse hoofdstad, op 120km.

Bezoek vooral de online reisgids voor gedetailleerde INFO.

Google locatiekaart / routeplanner.

Onze vakantiewoningen liggen midden in de akkers rond het stadje Kolárovo. Met de auto zal het bezoeken van alle drie de adressen ongeveer een half uur vergen. Echt iets voor natuur- en privacy liefhebbers. Basis levensbehoeften in de dorpswinkels.

Vanaf Utrecht ca. 1.300km.